The University of Southampton
University of Southampton Institutional Repository

The Bargate Centre, Southampton: the engineering geological and geohydrological aspects of the excavation for basement construction

The Bargate Centre, Southampton: the engineering geological and geohydrological aspects of the excavation for basement construction
The Bargate Centre, Southampton: the engineering geological and geohydrological aspects of the excavation for basement construction
The Bargate Centre is a large, four-storey shopping arcade constructed during 1986–1990 within the medieval town walls of Southampton. It incorporates a basement requiring construction to between 6–7 m below ground level through fill, brickearth, and water-bearing river terrace gravels overlying mainly laminated clays of the Bracklesham Group. The case record is of particular interest in that the excavation cut-off wall acted as a barrier to the original (that is, pre-excavation) groundwater seepage in the terrace gravels. Observations of the piezometric levels before and after construction confirm ponding on the upstream side of the basement. However, it appears that the pre-construction seepage pattern on the downstream side was modified by the medieval double moats which are known, at least in part, to have been excavated into the terrace gravels.
0013-7952
67-77
Barton, Max
eea85a67-8def-49a1-a48c-f332310388d9
Barton, Max
eea85a67-8def-49a1-a48c-f332310388d9

Barton, Max (1995) The Bargate Centre, Southampton: the engineering geological and geohydrological aspects of the excavation for basement construction. Engineering Geology, 67-77. (doi:10.1144/GSL.ENG.1995.010.01.04).

Record type: Article

Abstract

The Bargate Centre is a large, four-storey shopping arcade constructed during 1986–1990 within the medieval town walls of Southampton. It incorporates a basement requiring construction to between 6–7 m below ground level through fill, brickearth, and water-bearing river terrace gravels overlying mainly laminated clays of the Bracklesham Group. The case record is of particular interest in that the excavation cut-off wall acted as a barrier to the original (that is, pre-excavation) groundwater seepage in the terrace gravels. Observations of the piezometric levels before and after construction confirm ponding on the upstream side of the basement. However, it appears that the pre-construction seepage pattern on the downstream side was modified by the medieval double moats which are known, at least in part, to have been excavated into the terrace gravels.

Full text not available from this repository.

More information

Published date: 1995

Identifiers

Local EPrints ID: 435138
URI: http://eprints.soton.ac.uk/id/eprint/435138
ISSN: 0013-7952
PURE UUID: e4baf173-5cb9-4fea-8a27-96ed5ff47833

Catalogue record

Date deposited: 23 Oct 2019 16:30
Last modified: 22 May 2020 16:33

Export record

Altmetrics

Download statistics

Downloads from ePrints over the past year. Other digital versions may also be available to download e.g. from the publisher's website.

View more statistics

Atom RSS 1.0 RSS 2.0

Contact ePrints Soton: eprints@soton.ac.uk

ePrints Soton supports OAI 2.0 with a base URL of http://eprints.soton.ac.uk/cgi/oai2

This repository has been built using EPrints software, developed at the University of Southampton, but available to everyone to use.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we will assume that you are happy to receive cookies on the University of Southampton website.

×